הפרעת קשב וריכוז הינה הפרעה מוכללת הצובעת את כל תחומי חייו של הפרט ומשפיעה מעל ומעבר לא רק ללמידה ולבית הספר בלבד – אלא זולגת כמו לבה חמה לתחומים החיים האחרים של הילד כמו: זיכרון, ארגון וסדר, קבלת החלטות, ויסות רגשי, אימפולסיביות, ניהול זמן, יחסים חברתיים ועוד.
זיכרון
ארגון וסדר
קבלת החלטות
ויסות רגשי
אימפולסיביות
ניהול זמן
יחסים חברתיים
קיימים מחקרים רבים המציגים את הקשר בין הפרעת קשב וריכוז לבין יותר תאונות דרכים בכבישים, הפרעת קשב וריכוז לבין שינויים תדירים של מקומות עבודה הפרעת קשב וריכוז ולבין חוסר יציבות, הפרעת קשב וריכוז לבין (גם) זוגיות.
אנשים רבים נוטים להתבלבל בין לקויות למידה להפרעת קשב וריכוז וחושבים שזה אותו הדבר. מאמר זה נועד לפוגג את המיתוס הישן נושן הזה ולהסביר שזה ממש לא אותו הדבר!
לפני שנתאר לכם את ההבדלים בין הפרעת קשב לבין לקות למידה, חשוב לנו להגיד שפעמים רבות רואים חפיפה אצל ילדים כך שילד שיש לו קשיי קשב וריכוז יהיה בעל נטייה גבוהה יותר לפתח גם לקות למידה ולהיפך. כדי להמחיש את העניין נחשוב על אדם הסובל מהשמנה אשר ידוע מחקרית שבגלל ההשמנה הוא כעת גם בעל סבירות גבוהה יותר לפתח מחלה נוספת בשם סוכרת, כלומר ההפרעה הראשונה מגדילה את האפשרות שנראה את ההפרעה השנייה, אך זה לא מחייב, כך שיכול להיות אדם רזה עם סכרת או אדם שמן בלי סכרת, אך הסבירות ששתי ההפרעות האלו יתרחשו במקביל גבוהה ביותר. אותו הדבר ביחסים בין לקויות למידה להפרעות קשב וריכוז. הופעתה של הפרעה אחת תגדיל את הסבירות להופעתה של הפרעה אחרת. כך או אחרת מדובר על שתי הפרעות שונות שפעמים רבות מגיעות יחד.
למה חשוב לדעת שמדובר בשתי הפרעות שונות?
שתי הפרעות שונות צריכות לקבל שני טיפולים שונים. הטיפול לקשב וריכוז והטיפול בלקויות למידה הוא לא אותו טיפול.
מהי לקות למידה?
לקות למידה היא לקות ספציפית עם גבולות – היא מתחילה ומסתיימת ביכולת או במיומנויות ספציפית, לדוגמה: ילד שיש לו רק קשיי קריאה אבל מצליח נהדר בחשבון.
מהי הפרעת קשב וריכוז?
הפרעת קשב וריכוז היא לקות מוכללת ללא גבולות – היא מתפרשת כמו לבה מבעבעת לתחומי החיים השונים: לימודים, ארגון וסדר, מצב רגשי, יחסים חברתיים.
הטיפול היעיל ביותר במקרה של לקויות למידה הוא תהליכי הוראה מתקנת מקצועיים בתחום הקושי (חשבון/שפה/אנגלית) בהתאמה.
במקרה של הפרעת קשב וריכוז קיימים טיפולים רבים ומגוונים החל מטיפולים תרופתיים/ טבעיים ועד לטיפולים רגשיים- התנהגותיים ולהדרכות הורים.
- ישנם כאלו המספקים טיפול תרופתי כמו ריטלין / קונצרטה / אטנט וכדומה.
- ישנם טיפולים רגשיים – התנהגותיים כמו: נוירו-פידבק, CBT, טיפול של מיומנויות חברתיות וטיפולים רגשיים שונים.
- יש כאלו המשתמשים בתוספי תזונה שונים.
- יש כאלו המסגלים אורך חיים של כושר ותזונה נכונה כדי לפרוק את האנרגיה של הילד.
- יש כאלו המשלבים הדרכות הורים והורים הלוקחים יוזמה ולומדים כלים רגשיים כדי לעזור לילדים שלהם עצמם.
חשוב לי להדגיש שמתן כלים רגשיים נכונים להורים עצמם יש השפעה מכרעת על השינוי שהילד יחווה.
כך או אחרת תזכרו שהטיפול הוא אינדיבידואלי וצריך להיות תואם למצב של הילד בהיבט הקישבי, הרגשי, החברתי ותואם לגילו וליכולות ההורים. טיפול אפקטיבי בהפרעות קשב וריכוז לרוב ישלב שילוב של מספר כלים במקביל.